Hogyan kezeljük a ragasztó száradását fóliázás közben?

Amikor a ragasztó a fóliázandó felülettel érintkezik, a találkozás pillanatában létrejön egyfajta kötés, amit kezdeti tapadásnak nevezünk. Egy kis idő elteltével, vagy plusz nyomás kifejtésével alakul ki a szilárd kötés. A két fázis közti különbség nagyon jelentős. Miután a ragasztó már megkötött, a tapadás erőssége több, mint 400 százaléka is lehet a kiindulási erősségnek (azaz a kezdeti tapadásnak) abban az esetben, ha a megszokott módon applikáljuk a fóliát (simítóhenger + kézzel való munka). Ha ismerjük, miként lehet kontroll alatt tartani a tapadás erősségét és tudjuk, milyen gyorsan köt meg a ragasztó, a fóliázás sokkal egyszerűbb és problémamentesebb is lehet.

FONTOS TÉNYEK:

Ahogy növekszik a két felület (azaz a ragasztó és fólia) közti kontakt ragasztás közben, és a ragasztó szétterül a teljes felületen, úgy lesz egyre erősebb a kötés. Az applikálás közben a kezdeti tapadás körülbelül 1kg/2.5 cm. A kötés erőssége egy nap után már a kétszerese is lehet ennek. Hét napon belül a végleges tapadás elérheti a 4kg/cm-t is.

Ha a fóliát nyújtani kell, az installáció közbeni melegítés jelentős mértékben elősegíti a kontakt létrejövetelét, és később kevesebb problémát fog okozni.

A kezdeti tapadás csökkentéséhez vannak már speciális fóliák, valamint lehetséges a ragasztó száradásának lelassítása is, amire szükség lehet bizonyos táblák fóliázásánál. Ezek segítségével lehetőséged lehet az installáció után még napokkal később is a fólia egyszerű eltávolításra vagy újra-pozicionálására.

HOGYAN TARTSUK KONTROLL ALATT A RAGASZTÓ SZÁRADÁSÁT?
Ameddig csak lehet, az az applikációs papírt hagyjuk fenn a fólia felületén.

Ha munka után közvetlenül hideg környezetbe fog kikerülni a fóliázott felület (például egy jármű) melegítsük fel munka közben a fóliát, hogy gyorsabban megkössön a ragasztó.

Egymást átfedő simításokat alkalmazzunk a simítóhengerrel és egyenletes nyomást fejtsünk ki a felület minden részén.

Az érdes felületeken feltétlenül szükséges csavarok applikálásához való simítót használnunk. Így a lapos felületű simítóhengerhez képest akár 200 százalékkal is nagyobb lehet a felületi kontakt.

Nedves applikációs technika használata közben várjunk minél tovább az applikációs papír eltávolításával. Ezen kívül vizezzük be egy kicsit az applikációs papírt és egy kis szögben szedjük le.

Nedves applikációs technika használata közben sose próbáljuk hővel lágyítani a fóliát.

Szeretnél többet megtudni fóliáinkról is? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!