A megfelelő fólia kiválasztása – hengerelt vagy öntött?

Sok esetben, mikor fóliát választunk, az ár az, amit elsőként figyelembe veszünk. Ám, nem ez a legjobb taktika, ha valóban szép, tartós és hosszú távon is költséghatékony eredményt szeretnénk elérni. Vegyük például azt az esetet, amikor egy adott termék napsugárzásnak van kitéve. Ha olcsó alapanyagot választunk biztos, hogy nem lesz tartós az, amit belőle készítünk.

Amennyiben az olcsó, adott célra nem megfelelő fóliát választjuk, az elkészített grafika nagyon gyorsan tönkremegy. Amennyiben azonban inkább a minőségre, mint az olcsóságra figyelünk, hosszú távon sokkal több költségtől szabadítjuk meg magunkat.
Bárki, aki már felújított, vagy teljesen újra készített egy-egy grafikát, tudja, hogy az olcsó fólia milyen plusz károkat és költségeket okoz: már maga a megrongálódott fólia eltávolítása is nagy nehézségekbe ütközik, nem beszélve a ragasztómaradványok eltávolításáról, valamint azon üzlet/jármű stb. megítéléséről, amelyre az adott, rossz minőségű grafika került.

Amikor fóliát választunk, sok dolgot figyelembe kell vennünk, és ezek közül talán a legfontosabb az, hogy öntött vagy hengerelt fóliát választunk.

Mindkét fajta fólia más- és másfajta applikációkra alkalmas, ezért nem mindegy, melyik választjuk. Segítségként, a különbségeket fogjuk most áttekinteni.

Az öntött fóliák elkészítése során olyan összetevőket használunk, mint PVC gyanta, lágyító, színezék stb., és ezekből, oldószer segítségével öntvényt készítünk. A vékony, nedvesen színezett, áttetsző vagy fehér fóliát ezután megszárítjuk, majd hőkezeljük, amely által egy rendkívül rugalmas anyagot kapunk. Ez utóbbi lépés azért is nagyon fontos, mert amikor egy anyag összetevőit ilyen magas hőmérsékletű hőkezelés során kötik össze, az egyben azt is jelenti, sokkal ellenállóbb a különféle hatásokkal szemben. Így érthető, hogy az öntött fólia miért ellenállóbb a nappal, a hővel stb.-vel szemben, és hogyan képes hosszú távon is megőrizni rugalmasságát, színét, tartósságát, anélkül, hogy bármiféle kár keletkezne benne.

A hengerelt fólia előállítása során a fentiekkel szemben egy úgynevezett “olvadási” procedúrát hajtunk végre ugyanazokon az alapanyagokon, amelyekből az öntött fólia is készül.
Ahelyett azonban, hogy egy öntő ívre kiöntenénk is kiszárítanánk az anyagot, először megolvasztjuk az összetevőket, fele akkora hőmérsékleten, amelyet az öntött fólia hőkezelése esetén használtunk. Amikor az anyag hűlni kezd, az olvadt PVC-t számos hengeren átvezetve hozzájutunk a végső fóliához.

A kétféle fólia előállításának összehasonlítása alapján láthatjuk, hogy a hengerelt fólia miért olcsóbb, mint az öntött:
1. Nincs oldószer költség
2. Nincs öntvény előállítási költség
3. Kevesebb az energia felhasználás

A hengerelt fólia előállításához kapcsolódó procedúra egy olyan fóliát eredményez, ami nem elég ellenálló a különböző, reklámipari termékek elkészítéséhez kapcsolódó eljárások során (pl. hőformázás), vagy a különféle környezeti hatásokkal szemben – például épület déli részére felhelyezett sötét színű grafika, amely rossz alapanyag választás esetén gyorsan kifakul és leválik.

Amennyiben tehát tartós, hosszú távú megoldásra vágyunk, valamint összetettebb feldolgozási eljáráson megy keresztül az anyag, mindenképp érdemes öntött fóliát választanunk.

Amikor legközelebb azt látja, hogy egy reklámfeliratot rossz minősége miatt idő előtt távolítanak el, vagy újrainstallálnak, mostmár tudni fogja a választ arra, hogy hogyan történhetett ez.

Fólia kínálatunk megtekintéséért kattintson ide!