A vinil megfelelő laminálása és dekorálása festékkel, tintával és víztiszta bevonatokkal

A reklámiparban használt PVC fólia puha, kissé ‘olajos’ és hajlamos a gyors roncsolódásra a festékekben, tintákban és egyéb színtelen bevonatokban lévő oldószer miatt.
Van azonban két szabály, amelyeket érdemes megjegyezni egyrészt a lágyabb típusú bevonatok használatához, másrészt az oldószerrel való megfelelő kontakt kialakításához.

Lágyabb bevonatok

A kifejezetten fóliákra gyártott tinták és festékek jól ragadnak a vinilre, azonban a különböző, kifejezetten vinilekre módosított bevonatok is ellenállóak, még akkor is, amikor a laminátum alatt lévő fólia kitágul, majd összehúzódik a változó környezeti körülmények hatására. Ezen felül a lágyabb bevonatok nem válnak le a fóliáról olyan egyszerűen akkor sem, ha az abban lévő lágyító anyagok már távoztak

Figyeljünk arra, hogy nem szabad az oldószertől függővé tenni a kialakítandó vagy épp fenntartandó kötés mértékét. Válasszunk mindig az adott célnak megfelelő bevonatot – például bizonyos vizes bázisú anyagok jobban fognak tapadni a fóliánkhoz.

Keményebb, ridegebb bevonatok

Az agresszívebb bevonatok, mint például a lakkok nem ajánlottak a vinilhez, mivel más mértékben nyúlnak és húzódnak össze, mint maga a fólia, melyet befednek. Ez a különbség előbb-utóbb repedést, vagy akár a bevonat teljes, viniltől való eltávolodását fogja okozni. A bevonat, valamint a fólia „összeillésének” mértékét a fóliából eltávozó lágyítók mértéke is befolyásolja.

Oldószerrel kapcsolatos problémák

Számos szakember oldószer-alapú, színtelen bevonatot vagy lakkot használ védőrétegként, mellyel csak árt a fóliának, mivel az oldószer megrongálja mind a vinilt, mind pedig a ragasztó réteget. Hogy ennek az esélyét minél kisebbre csökkentsük, a következőket vegyük figyelembe:

Mindig olyan vékony bevonatot használjunk, amilyet csak tudunk. Ez rövidebb száradási időt biztosít szemben azzal, ha vastag bevonatot hordunk fel. Az oldószerben ázást elkerülendő inkább két vékony réteget hordjunk fel.

Használjuk az újabb generációs, vizes bázisú bevonatokat, amik sokkal kevésbé károsak a vinilre, mint az oldószer alapúak.

Szeretnél többet is megtudni? Vedd fel velünk a kapcsolatot, valamint nézz szét fóliáink között!