A vinil megfelelő lefedése festékkel, tintával és egyéb átlátszó bevonatokkal

A reklámiparban használt PVC fólia puha, kissé ‘olajos’ és hajlamos a gyors roncsolódásra a festékekben, tintákban és egyéb színtelen bevonatokban lévő  oldószer hatására. Ezért nem mindegy, milyen típusú anyagot használunk a felületére. Van két olyan szabály, amelyeket érdemes megjegyezni egyrészt a gyengébb típusú bevonatok használatához, másrészt az oldószerrel való megfelelő kontakt kialakításához.

Gyengébb bevonatok 

A kifejezetten fóliákra gyártott tinták és festékek jól ragadnak a vinilre, valamint a különböző, vinilekre készített egyéb bevonatok is ellenállóak még akkor is, amikor a borítás alatt lévő fólia kitágul, majd összehúzódik a változó környezeti körülmények hatására. Ezen felül a lágyabb bevonatok nem hajlamosak leválni a fóliáról akkor sem, ha az abban lévő lágyító anyagok már eltűntek.

Figyeljünk arra, hogy ne az oldószertől tegyük függővé azt, hogy ki tudunk-e alakítani kötést a vinil és az azt  beborító anyag között. Válasszunk mindig az adott célnak megfelelő bevonatot – például bizonyos vizes bázisú anyagok jobban fognak tapadni a fóliánkhoz.

Agresszívebb bevonatok

Az agresszívebb bevonatok, mint például a lakkok nem ajánlottak a vinilhez, mivel másképp nyúlnak és húzódnak össze, mint a fólia, amit befednek. Ez a különbség előbb-utóbb repedést, vagy akár a bevonat teljes, viniltől való eltávolodását fogja okozni. A bevonat, valamint a fólia kompatibilitásának mértékét a fóliából eltávozó lágyítók mértéke is befolyásolja.

Oldószerrel kapcsolatos problémák

Az, aki oldószer-alapú, színtelen bevonatot vagy lakkot használ védőrétegként fóliákhoz, valójában többet árt, mint használ, mivel az oldószer megrongálja mind a fóliát, mind pedig a ragasztó réteget. Hogy ennek az esélyét minél kisebbre csökkentsük, a következőket vegyük figyelembe:

Mindig olyan vékony bevonatot használjunk, amilyet csak tudunk. Amennyiben vastagabb bevonatra van szükségünk, inkább kétszer vigyük fel ugyanazt a bevonatot, és vastagon.

Használjuk az újabb generációs, vizes bázisú bevonatokat, amik sokkal kevésbé károsak a vinilre, mint az oldószer alapúak.

Szeretnél többet is megtudni? Vedd fel velünk a kapcsolatot!