Alap tippek gépjármű installáláshoz

A jelen tippek elsősorban az öntött fóliák buborékmentes applikálását segítik elő – hogy minél gyorsabban minél jobb munkát végezhess. 🙂

 

Tisztítás

Mielőtt neki kezdesz a gépjármű installálásának, győződj meg arról, hogy teljes mértékben tiszta a fóliázandó felület. Érdemes akár kicsit agresszívebb tisztítószernek is utána nézned, mivel sok új gépjármű szilikon borítást kap. Fordíts különös figyelmet a mélycsatornás részekre! A tisztítást végén használj IPA-t (izopropil-alkohol), és győződj meg arról, hogy mindenhol száraz a jármű.

 

Nyomás

Amennyiben buborékmentes fóliát használsz, figyelj arra, hogy még több nyomást fejts ki a felületre a simítóval, annak érdekében, hogy a ragasztó megfelelő kötést alakíthasson ki.

 

Melegítés

Amikor íves, vagy mélycsatornás felületet fóliázol, szükséges lehet egy kis plusz hő alkalmazása azért, hogy meglágyítsd a nyújtani kívánt fóliát. Amennyiben az installálás hidegebb körülmények között zajlik, úgy ez a lépés kihagyhatatlan. Ebben az esetben a fóliázandó paneleket is érdemes felmelegíteni.

 

Utómelegítés (kritikus)

Ma már a nyomtatók fel vannak szerelve elő-és utónyomtatási hőmérséklet kontrollálókkal – ami még inkább növeli a tinta fogékonyságát. A melegítés a vinil hátoldalán történik ( a hordozón, a ragasztón és a vinil hátulján keresztül), és csak olyan mértékben, hogy az anyag elülső része pár fokot melegedjen. A nyomtatásnak mindenképp egy tiszta, és megfelelő hőmérsékletű helyen kell történnie, és a vinilnek szobahőmérsékletű állapotban kell a nyomtatóba kerülnie. Ez mindenképp fontos ahhoz, hogy megfelelő legyen az előmelegítés, és a száradás folyamata is. Az optimálisnál magasabb vagy alacsonyabb hőmérséklet hibákat okozhat a nyomatban.

 

Még több nyomás

Az installálás során mindig figyelned kell arra, hogy ne keletkezzenek buborékos felületek. A buborékmentes fóliák, ahogy említettük már, még több nyomást igényelnek a munka során. Az utómelegítés után, a hűlés során figyeljünk arra, hogy folyamatos nyomást fejtsünk ki a grafikára, ugyanis ez segít a ragasztónak a megfelelő kötés kialakításában.

 

Hagyj időt!

Installálás után hagyj 24 órát a grafikának a teljes kötés kialakításához. Persze minél több időt hagysz, annál optimálisabb lesz az eredmény. Figyelj arra, hogy a járművet ne szélsőséges körülmények között tárold (túl hideg/meleg, közvetlen napfény) ezen idő alatt. Ha ezt nem tartod be, a fólia gyorsan feljön a felületről.

Fontos, hogy ezen idő alatt ne alkalmazz utómelegítést! Ennek oka, hogy a melegtől a ragasztó megint folyékony lesz, és az addig létrejött kötés meggyengül.

 

Lenne még kérdésed a témáról? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!