APPLIKÁLÓ FÓLIÁK DIGITÁLIS NYOMTATÁSA LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE I

Grafikai tervezés

Amikor vinilek nyomtatására készülünk, több szempontot is figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy tökéletes végeredményt kapjunk. Ezek a lépések a következők:

  • Grafika tervezés
  • Grafika pozícionálása
  • Tartóssági szempontok
  • Nyomtatás előtti utolsó simítások

Egy digitális grafikát sikeresen megalkotni, installálni és ezáltal tartós eredményt alkotni néha nem egyszerű feladat; minden lépés ugyanolyan fontos, mint a másik és mindegyik képes minden következő lépést megkönnyíteni, megnehezíteni, vagy teljesen lehetetlenné tenni. Itt nemcsak a tapasztalaton, hanem a tervezésen is ugyanannyi múlik.

Elsőként, vizsgáljuk meg, mit érdemes figyelembe vennünk a grafikánk tervezése során.

Design és tervezés
A nyomtatandó felület mérete, tulajdonságai

SLX-Cast-WrapKényelem
Ne feledjétek, akármilyen varázslónak is tűnnek néha az installállók, csupán egy karnyújtásnyi hosszúságú felület lefedésére képesek egyszerre. Amikor olyan grafikát installállunk, ami hosszabb annál, mint amilyen távolságra nyúlni tudunk, elkerülhetetlen a grafikánk folyamatos igazgatása vágások, újrapozícionálások és simítások révén.

Sík, egyenletes oldalú teherautók applikálása
Amikor sík  felületeket installállunk, a határ a csillagos ég, ha hosszról van szó. A vízszintesen nyomtatott, és vízszintesen felhelyezendő hosszú vinil darabokat könnyű pozícionálni, és mivel a simító mozdulatok oldalirányosak, egy középső, vagy felső függesztés is jól működik. Hullámos felületnél a vinil újrapozícionálása gyakorlatilag elengedhetetlen, és érdemes 120 cm-nél nem szélesebb darabokkal dolgoznunk.

Járművek
Amennyiben a grafikánk mérete nagyobb, mint az installálandó felület legalább fele, érdemes inkább keresztirányba nyomtatnunk, semmint függőlegesen. 120 cm-nél nem szélesebb panelek esetében ez különösen akkor ajánlott, amikor a felületen szegecsek vagy mélyedések vannak.

A pontos eredményhez fontos megmérni a jármű valódi méreteit. Sok jármű akár 15 centiméterrel több vinilt is ígényelhet, mint amit a hivatalos szabvány méretek alapján gondolnánk. A grafikánk oldalán is érdemes meghagyni néhány centit, hogy installállás után, amennyiben már nincs rá szükség, le tudjuk vágni.

A grafika háttere és üzenete

A tervezés korai szakaszában nagyon fontos behatárolni az átadni kívánt elsődleges és másodlagos üzeneteket. Ritkán van olyan logó vagy név, ami eltűri az egy oldalon való többszöri ismétlést, bármilyen járműről is van szó. Sok cég a gépjárművek oldalára csak a nevét/logóját helyezi fel, a mellékes üzenetek és a szlogenek ritkán használatosak, a kontakt információk az emailből és telefonszámból állnak. Természetesen az egész üzenetet ki lehet nyomtatni egyszerre, de célszerűbb ha kivágjuk például az emailt és telefonszámot, vagy külön kinyomtatva használjuk a későbbi installációhoz. Két lépéselőnyt mindenképpen szerezhetünk azáltal, hogy a nagyobb háttérgrafikákat és az elsődleges grafikákat különválasztjuk a kisebb, másodlagos információktól. Először is, könyebb felhelyezni a grafikákat az olyan kritikus felüleletekre,  mint a lökhárító és/vagy kilincs lyukak köré, emellett elkerülhetjük azt is, hogy a nyúlás vagy esetleges elszámolás következményeképp eltorzuljon a teljes grafikánk.

Így, a kisebb elemek könnyedén eltávolíthatóak anélkül, hogy a nagyobb grafikában kárt okoznánk. Sokkal nagyobb valószínüséggel fog megváltozni egy cég telefonszáma vagy címe még mielött megváltozna a logója, vagy neve.

Emellett, a grafikánk hátterét is könnyebb installálnunk. A nagy, megszakítás nélküli térképek, újságpapír cimsorok, folytonosságot mutató grafikák installálása nyilvánvalóan sokkal nehezebb, mint egy egyenletes, sima háttéré – a külön installált grafikai elemek pedig segítenek abban, hogy egy esetleges hiba esetén ne kelljen minden elemmel újra foglalkoznunk.

Következő cikkünkben a grafika megfelelő pozícionálását vizsgáljuk majd meg.

 Tudj meg többet fólia kínálatunkról!