Digitális nyomtatás: a grafika védelme

Amikor fóliázáshoz kinyomtatjuk a kívánt grafikát, gondoskodnunk kell annak megfelelő védelméről. Ennek 3-féle módja lehet: laminálás, applikációs szalag, vagy egy plusz, átlátszó réteg felvitele.

A digitális nyomtatással készített grafikák valamivel érzékenyebbek, ezért ilyen esetben mindenképpen érdemes elgondolkozni a fenti három megoldás egyikén. Igen, a plusz védelem plusz költséget eredményez, de közel sem akkorát, mint egy károsodott grafika.

Laminálási megoldások – Nyomásérzékeny vagy Hő által végzett

A hő által végzett megoldás abban az esetben javasolt, amennyiben rövidtávú, vagy beltéri, sima felületen végzett installáción gondolkozunk. Mivel a digitális nyomtatással készült grafikák általában gépjárművekre, hajókra vagy buszokra kerülnek, nagyobb rugalmasságra van szükség, valamint erősebb kötésre.

A legtöbb lamináló fólia nyomásérzékeny, ami azt jelenti, hogy laminálás során megfelelő kötést alakít ki a felülettel, szobahőmérsékleten. Ez a legegyszerűbb módja a grafika megfelelő védelmének, ezért is kedvelik annyian. Erősen ajánljuk, hogy amennyiben ez a megoldás kerül kiválasztásra, végezzünk alapos tájékozódást a fólia, valamint a lamináló alapanyagát illetően, mivel vannak bizonyos típusok, amelyeket inkább ajánlanak egymáshoz.

A lamináló a grafika védelme mellett nagyobb UV stabilitást is biztosít, amely szintén fontos lehet. A termék lehet teljesen víztiszta, vagy opálos, amelyik kivitelt szeretnénk választani.

Folyékony laminálás

A folyékony laminálás sok előnnyel, de ugyanakkor több buktatóval is járhat. Az egyik az, hogy előfordulhat, hogy a felvitt laminláló nem egyenletes vastagságban lett szétoszlatva a felületen, és ez pl. előidézhet nem egyenletes UV-védelmet. Erre lehet jó alternatíva a spray használata; általában ezek a spray-k ma már elég jó minőségűek ahhoz, hogy ne okozzanak felgyűrődést, vagy nem kívánt opálosodást a grafika felületén. Használata során mindenképpen legyen nálunk applikációs szalag is, hogy megadjuk a grafikának a megfelelő merevséget.

Applikációs szalag

A digitális grafikákhoz, főleg, ha autógrafikáról van szó, nem használunk annyi applikációs szalagot, mint a hagyományos applikációkhoz, azonban, ahogy a legtöbb esetben, itt is fontos a gyorsaság és a szalag minősége; az alacsony tapadású applikációs szalag elégtelen széleket eredményezhet,

Kérdésed van még a témában? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!