Fólia installálása hideg időben

Miért nehezíti meg a hideg időjárás az öntött fólia installálását?

A téli hónapok és a hideg hőmérséklet számtalan problémát okoz a fólia telepítők számára. Ezért érezzük fontosnak, hogy megmutassuk, miként befolyásolja a hideg idő a fólia és a szubsztrátum fizikai tulajdonságait.

Akkor tehát mik is a leggyakrabban felmerülő problémák installáció során?
– A vinilt „merev”-nek érezhetjük ezért nehezebbé válik a résekbe vagy ívekre valü telepítése.

– A ragasztó sokat veszíthet a tapadóképességéből és nem köt meg teljesen a hordozó felületén.

– Ezen kívül a végső kötés is sokkal lassabban alakulhat ki.

– A vinil és hordozó közt kondenzáció alakulhat ki, ami úgyszintén gátolja a ragasztó kötésének erősségét.

Hogyan oldhatjuk meg a hideg idő által okozott problémákat?

Ez az ősi kérdés, ami minden vinil fólia gyártót foglalkoztat. A legegyszerűbb válasz erre az, hogy növelni kell a környezet, valamint a vinil és a hordozó hőmérsékletét. Csak ebben az esetben fog a fólia úgy teljesíteni, ahogyan kell. Tehát akkor hogyan is lehet ezt elérni?

Az installálási környezet

Installáláshoz a legoptimálisabb hőmérséklet 15 – 36 Celsius fok közt van. Ennél alacsonyabb hőmérsékleteknél a fólia merevvé vagy „törékennyé” válhat. Ez azért van, mert a fóliában lévő lágyító anyagok elveszítik a rugalmasságukat. Emiatt kiemelten fontos, hogy a környezeti hőmérséklet a minimum fölé emelkedjen, hogy a vinil visszanyerje rugalmasságát. Ezek a hőmérsékletek a hordozóra is vonatkoznak. Helyezzünk egy hordozható infra vagy gáz fűtőegységet a jármű köré, hogy optimális hőmérsékletet teremtsünk installáláshoz.

A szubsztrátum megmelegítése

A szubsztrátum megmelegítésével is megerősíthető a felület és a vinil közti kötés. A hideg ragasztó kemény marad és veszít a tapadóképességéből, ennél fogva a felület nedvesítése nem lesz megfelelő. Ideális körülmények között a simítóhenger nyomása segít a ragasztónak meglágyulni, eloszlani és kialakítani a kötést a felülettel. Az alacsony hőmérséklet ilyenkor azonban erősen gátolja a kötés kialakulását. Ha nagyobb nyomást fejtünk ki a simítóhengerrel, az segíthet a kötés megerősítésén hideg időben.

Vinil és ragasztó

A szubsztrátum, a megfelelő környezet és a vinil megmelegítése gyorsabb tapadást eredményez. Mint ahogyan azt már említettük, a hőmérséklet növelésével elég meleg lesz a vinil ahhoz, hogy a rések és ívek installálása könnyű legyen, ezen felül a ragasztó is megfelelően el tud oszlani a felületen. Lehet, hogy ez a folyamat plusz idővel jár, de biztosítja a vinil tökéletes tapadását és így tökéletes eredményt biztosít.

Maradt még kérdésed az installációval vagy megfelelő fólia alapanyagokkal kapcsolatban? Akkor keress minket bátran!