Fontos szempontok fólia tároláshoz

Az, hogy mennyi ideig tárolható  a fólia, több  szemponttól is függ. Az egyik például az anyagban lévő azon lágyító olajok mennyisége, amelyek a ragasztó borításra kerülnek, a másik pedig az érintett ragasztó érzékenysége a lágyítóban lévő esetleges szennyeződésekre, amikor az telített vagy szennyezett.

Bár sok esetben a fólia tárolhatóságát a termék alapanyaga, valamint a ragasztó milyensége befolyásolja, az is nagyon fontos szempont, hogy miként tároljuk azt. Amennyiben a körülmények megfelelőek, úgy maga az anyag is sokkal tovább felhasználható, míg például a nedves körülmények között való tárolás jelentős problémákat idézhet elő.

Minden vinil tartalmaz lágyítókat, amelyek monomerek vagy polimerek is lehetnek, különféle molekuláris súlyokkal. A nagy molekuláris súly, valamint a polimer lágyító elsősorban öntött fóliákra jellemző, és nagyfokú stabilitást adnak.

Az anyagban lévő gyanta (nagyrészt polyvinyl-chlorid) mennyisége, a pigmentek, stabilizálók stb. szintén jelentős mértékben befolyásolják azt,hogy maga a lágyító milyen minőségű lesz, valamint hogyan reagál a hőmérsékletre. Az állandó magas hőmérsékletnek való kitettség növeli a ragasztó telítettségét, ami problémákat okozhat.

Fontos tehát az, hogy az előírásoknak megfelelő hőmérsékleten, valamint páratartalmú helyen tároljuk az anyagokat. Amennyiben tudjuk, hogy egy anyagot még egy darabig biztosan nem használunk fel, keressük meg a raktározásra szánt helyiség leghűvösebb részét, és figyeljünk arra, hogy a levegő nedvességtartalma 50-40% között mozogjon.

Amennyiben túl nagy a nedvesség tartalom, a fólián foltok jelenhetnek meg, behullámosodhat, ami nehézkessé teszi az installálást. Emellett a ragasztónak sem tesz jót.

Fontos tehát, hogy a ragasztót száraz és hűvös helyen tároljuk, lehetőleg dobozban, és a nagyobb hengereket, ha huzamosabb ideig tároljuk, ne fektessük az oldalukra.