Hogyan tároljunk fóliákat?

Amikor fóliák tárolásáról beszélünk, van pár dolog, amit mindenképpen érdemes betartanunk ahhoz, hogy a legközelebbi munka során is ugyanolyan jól fel tudjuk használni a megmaradt anyagot.

A négy legfontosabb alapelv a következő:

  1. 1. Figyeljünk a megfelelő tárolási hőmérsékletre
  2. 2. Kerüljük a magas páratartalmat és a vízzel való érintkezést
  3. 3. Kerüljük el a felületi nyomást
  4. 4. Figyeljünk a megfelelő készletgazdálkodásra

A fóliák tárolására ajánlott ideális hőmérséklet 75 F (kb. 24 Celsius), 50%-os relatív páratartalommal.

Amennyiben a tárolás 75 f fölött történik, az a ragasztó degradációjához vezet, ami pedig csökkentheti a grafika kötési képességét. A feldolgozók tapasztalata alapján a légkondicionáló berendezést nem alkalmazó tárolóhelyeken lévő fóliák élettartama 50%-al csökken. Általában a legtöbb kár a ragasztóanyagon keletkezik, de emellett nyomtatás során is komoly nehézségek adódhatnak. Így tehát mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a tároláshoz a raktár leghűvösebb pontját próbáljuk meg biztosítani.

Az extrém felületi nyomás károsodást, azaz un. foltosodást okoz a fólia felületén, és teljes mértékben tönkretehet egy-egy tekercset, amennyiben például túl sokat pakolunk egymásra. Azt, hogy milyen mértékű károsodást okozhat a felületi nyomás, az adott fólia színe is befolyásolja: a fényes, vagy nagyon sötétszínű fóliákon (pl. fekete) sokkal inkább meglátszanak ezek a nyomok, mint egy világos vagy matt kivitelűn. Fontos, hogy inkább vertikális irányba tároljuk a termékeket, mivel ez a mód sokkal ergonomikusabb, jóval kevesebb nyomást helyez a fóliákra.

Emellett, azt is érdemes átgondolnunk, mi az, ami elősegítheti a megfelelő készletgazdálkodást – amennyiben nincs átláthatóan nyilvántartva, hogy melyik anyagból mennyi maradt, szintén gondot okozhat, hiszen a megmaradt tekercsek keverednek, és a folyton átmozgatás és válogatást szintén nem kedvez a fóliáknak. Érdemes időt szánni arra, hogy a megmaradt termékeket megfelelő védőzsákba helyezzük, majd ezeket feliratozzuk név, megmaradt mennyiség stb. alapján. Ez jelentős mértékben megkönnyíti a munkát.

Fóliakínálatunk megtekintéséért kattintson ide.