Hogyan tisztítsunk matt autófóliát?

A színváltós fóliák számtalan olyan plusz design lehetőséget nyújtanak, amelyek lefújással megvalósíthatatlanok lennének. A legegyedibb színek, hatások és tükröződések érhetőek el használatukkal, amellett, hogy védelmet is adnak a járműnek. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy a fólia – amennyiben nem kezeljük megfelelően – gyorsabban károsodik, mint a festék. Az utcai Series 4600LX_Metro Wrapz_#423_07062014_1kosz, víz-és olajfoltok, UV sugárzás mind olyan külső tényezők, amelyek veszélyesek lehetnek a fóliára nézve.

Azonban, a megfelelő odafigyeléssel – csakúgy, mint a festék esetében – sokáig megőrizhetjük az autófólia épségét. A használt csomagolás érzékenységétől függően számos olyan módszer létezik, amelyekkel megfelelően karban tarthatjuk autónk csomagolását – még matt fólia esetében is.

Miben különbözik a matt fólia a többitől?

A matt fólia olyan mikroszkópikus részecskéket tartalmaz, amelyek különböző irányokba verik vissza a kapott fényt. Ez az oka annak, amiért nem szabad olyan szappant használni tisztításukhoz, amely szilikont vagy waxot tartalmaz. Ezen anyagok ugyanis olyan kiegészítőket tartalmaznak, amelyek kitöltik a matt fóliában lévő mikroszkópikus részecskék közötti “völgyeket”, ezáltal pedig olyan sima felület jön létre, amely növeli az eredetileg matt fólia fényességét.

Ez az egyik fő különbség, amelyre oda kell figyelni matt és fényes fólia tisztítása során.

Mi a titka a matt fólia tisztításának?

Matt fólia tisztításához az úgynevezett “kétvödrös” módszert ajánljuk. Az első vödörben használjunk szappanos vizet, a másodikban tiszta vizet. Figyeljünk arra, hogy a jármű a tisztítás közben ne legyen kitéve közvetlen napsugárzásnak. Emellett fontos az is, hogy csakis jó minőségű, mikroszálas törülközőt használjunk, valamint olyan szappant, amely megfelel a matt fólia tisztításához.

Miután mindent előkészítettünk, megkezdhetjük a matt fólia tisztítását.

A kezünkön lévő, tisztításhoz használt kesztyűből – mielőtt újra szappanos vízbe helyezzük-, mindig csavarjuk ki a már szennyezett szappant, tegyük bele a tiszta vízbe, és csak ezután mártsuk bele ismét a szappanos vízbe. Emellett különösen figyeljünk oda a végek és különféle összeillesztések tisztítása során: itt mindig párhuzamosan húzzuk végig a tisztítő kesztyűt, vagy a szélektől eltávolítva azt.

Tisztítás után alaposan szárítsuk meg a járművet, és használjunk sűrített levegőt a különböző panelek közötti részek szárításához – ez azért fontos, hogy ne maradjon semmilyen vízfolt vagy csík.

A matt fólia tisztítása nem sokkal bonyolultabb, mint a sima fóliáé, de arra mindenképp oda kell figyelnünk, hogy milyen szappannal dolgozunk, és hogyan végezzük a műveletet a különböző illesztéseknél.