Installációs tippek hajókhoz

A hordozó előkészítése:

A: Poliészter gél bevonat

Mielőtt neki kezdünk a fólia installálásának, nagyon fontos, hogy jól előkészítsük a felszínt, amelyre felvisszük a vinilt.

Elsőként is, mossuk át a felületet olyan tisztítószerrel, amelyet a hajógyártó ajánl. Ezután teljesen szárítsuk meg a hajó felszínét, olyan törülközővel, amely nem szöszöl. Ez fontos lépés ahhoz, hogy a grafika megfelelően nézzen ki, ne keletkezzenek hibák rajta a későbbiek során.

 

Semmiképp ne használjunk a tisztításhoz durva oldószert, például acetont vagy lakk higítót.

Amennyiben nem teljesen új, hanem már használt hajó felületét installáljuk, tudnunk kell, hogy ezek a felületek oxidálódnak, és szappanos vízzel, valamint nejlon csiszoló párnával kell ápolnunk őket. Valószínűleg többször is neki kell futni a tisztításnak ahhoz, hogy teljesen eltávolítsuk az oxidálódott pigmenteket vagy a géles bevonatot. Ez tehát mindenképp egy kritikus lépés, mert amikor az installálók újrapozícionálják a grafikát, a ragasztó könnyen  felszedheti a felületet is – annak anyagától függően -, és ezzel végső károsodást okozhat. Ha ez megtörténik ugyanis, a tapadás már sosem lesz olyan jó, mint kezdetben.

B: Alumínium

Az alumíniumot fehér rozsda eltávolítval, valamint nejlon csiszoló párnával kell megtisztítani. Itt is fontos az, hogy a felszínt szárazra töröljük az esetleges hibák elkerülése végett. Itt is fontos a felszín megfelelő, szöszmentes törölközővel való megszárítása.

Installálás:

Minden grafikának a vízvonal felett kell elhelyezkednie. A legjobb, ha száraz installációt végzünk, és lelamináljuk a grafikát. A nedves applikáció esetén nagyobb a meghibásodás esélye akkor, amikor a grafika állandóan víznek van kitéve.

Az installációs hőmérséklet legyen 16-32 Celsius fok között. Fontos, hogy ne legyen magas a páratartalom. Minden grafika legalább 48 órát álljon használat előtt.

Érdemes az installáció során hőt alkalmaznunk (90-100 Celsius), amennyiben a grafika különböző kontúrokban lett formázva, így könnyebb a „torzítás”, valamint egyszerűbb a grafika megfelelő beállítása is.

Amennyiben a grafika szélei a vízvonal közelében vannak, érdemes élvédőt alkalmaznunk a tartósság érdekében.

A tökéletes eredményért sose felejtsük el a laminálást sem. Ez csökkenti az oxidáció kokázatát, miközben megvédi a nyomtatott grafikát a károsodástól. A grafika tisztítását szappanal és vízzel, valamint puha szivaccsla végezzük. Amennyiben nagynyomású mosót használunk, a nyomás ne legyen nagyobb, mint 1300 PSI, a víz hőmérséklete pedig ne legyen több, mint 60 Celsius.

A tisztítást a grafika középső felületétől kezdjük meg, és kifelé irányuló mozgásokkal végezzük.

Még több infóra vagy kíváncsi a fólia típusokkal vagy installálási kérdésekkel kapcsolatban? Akkor keress minket elérhetőségeinken.