Mi az az ezüstösödés?

Ez a jelenség akkor történhet, amikor lamináló fóliát helyezünk a nyomtatott grafikára; rendkívül gyorsan észrevehető, elsősorban a grafika sötétebb árnyalatainál.

Gyakorlatilag arról beszélünk, amikor kis apró levegő buborékok keletkeznek a ragasztó és a tinta között.

Mi lehet az oka?

Nem megfelelő a simító roller – a nem megfelelő simító roller használata nagyon gyakran okozhatja ezt a hibát, így hiába alkalmazunk esetlegesen megfelelő nyomást a művelet során, akkor sem lesz szép az eredmény.

A laminálás sebessége túl gyors – amennyiben csökkentjük a laminálás gyorsaságát, több idő marad a megfelelő nyomás kialakítására, amely segít az esetleges buborékok eloszlatásában. Általában az optimális laminálási sebesség 0,5-1,5 m/perc.

Nem megfelelő a grafika alapanyaga – mindezt okozhatja azon hordozó rossz minősége, amelyre a grafika kerül, vagy akár a tinta nem elégséges minősége.

Nem megfelelő kötés – amennyiben ez a jelenség áll fent, fontos tudnunk, hogy szintén nagyon könnyen kialakulhatnak buborékok a lamináló és a grafika között.

Túl merev lamináló fólia – egy puhább típusú lamináló kiválasztása szebb eredményt biztosít.

Túl alacsony hőmérséklet – könnyen előforduhat, hogy a lamináló és a ragasztó nem kötnek meg megfelelően a túl alacsony hőmérséklet miatt. Mind a nyomtatáshoz, mind pedig a lamináláshoz szobahőmérséklet ajánlott.

Általában a lamináláshoz használt ragasztó 12-24 óra alatt szárad meg vizesbázisú, oldószereres, valamint latex festékek esetén. Az ezüstösödés sokkal gyakrabban fordul elő UV festékeknél, még akkor is, ha elegendő időt hagytunk a megfelelő kötés kialakítására, valamint a száradásra. Azonban, ezekből a típusú festékekből is megtalálhatunk számtalan variációt a piacon, így egy megfelelő darab kiválasztásával könnyen elkerülhetjük a buborékosodást. Laminálás előtt mindenképpen érdemes tesztet végeznünk.

Mindemellett, érdemes felmelegített lamináló rollert használnunk az optimális eredmény eléréséhez.

Kérdésed van még a témában? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!