Nyomtatott fólia kontúr vágása és laminálása

Az oldószer alapú nyomtatott képek megfelelő szárítása kulcsfontosságú lépés, habár gyakran átugorjuk akkor, amikor nagy mennyiségben gyártunk le grafikákat. A rövid átfutási idő esetén a kontúrvágás rögtön a nyomtatás után megkezdődik (ez alacsony telítettségű tintánál még akár működhet is), azonban különösen fontos lenne arra is elég időt szánnunk, hogy a grafika megfelelően megszáradjon abban az esetben, ha a tinta telítettsége közepes, vagy magas.

Az oldószer alapú tinták szerves oldószereket tartalmaznak – ezek azok, amik a polimereket és a pigmenteket szállítják. Ezeket hővel kezelik, amely segítségével majd elpárolog az oldószer a vinilből.

A legfontosabb tényezők, amikre figyelnünk kell: a tinta sűrűsége, a nyomtató szárítási beállításai, valamint a tinta száradási ideje. Természetesen – ahogy minden oldószer alapú nyomtató esetében – a grafikán használt színek, valamint a design is előír bizonyos szárítási kötelezettséget, különösen kontúrvágás vagy laminálás esetére.

A fényesebb, vagy sötétebb grafikák hosszabb száradási időt igényelnek, mivel nagyobb mennyiségű oldószer kerül rájuk. Mint minden hordozó esetében, az oldószernek el kell párolognia a fóliáról azért, hogy a kötés optimális legyen a fólia és a hordozó között.

A másik tévhit az, hogyha a fólia tapintásra száraz, az egyenlő azzal, hogy elkezdhetjük a kontúrvágást, valamint a laminálást. Ez még nem feltétlen jelenti azt, hogy teljes mértékben megszáradtak az alsóbb rétegek is. A legjobb, ha legalább 24 óra száradási időt adunk nyomtatás után a grafikának, mielőtt azt vágni vagy laminálni kezdjük.

A szárítási/ utószárítási hőmérsékletnek 50-122 F között kell lennie.

Fontos: főként kontúrvágás esetén, figyeljünk arra, hogy minden fűtő egység (elő- nyomtatási – útó) ki legyen kapcsolva hybrid készülékek esetén (pl. Roland XC540), és várjuk meg, amíg szoba hőmérsékletűek lesznek. Amennyiben a kontúr vágás úgy történik, hogy a fűtés be van kapcsolva, hullámosodás következik be.