Nyomtatott vinil kontúrvágása és laminálása: a biztos út a sikerhez

Az oldószeres nyomtatóval nyomtatott kép szárítása olyan kulcsfontosságú lépés, amit gyakran kihagynak abban az esetben, amikor nagy mennyiségben állítanak elő installálandó reklámgrafikákat. Amikor kevés a felvitt tinta mennyisége a vinilen, ez még akár működhet is, azonban a megfelelő szárítás kulcsfontosságú  kontúrvágás előtt, vagy amikor a felvitt tinta mennyisége már közepes vagy kifejezetten nagy mértékű.

Az oldószer alapú tintákban olyan szerves oldószerek találhatóak, amelyek pigmentek és polimerek „hordozói”, és amelyeket ha hővel kezelnek, elpárolognak a vinilről. A fő változók, amiket kontrollálni tudunk: a tinta sűrűsége, a nyomtató szárítási beállításai és a tinta száradási ideje. Mint minden oldószeres nyomtatónál, a grafika színsémája és tervezése fogja diktálni a szárító ideális beállításait és a száradás idejét kontúrvágás vagy laminálás előtt. A nagyon telt vagy sötét képek több száradási időt igényelnek a vinilen lévő oldószer mennyisége miatt. Mint minden hordozót, az oldószert is el kell távolítani a vinilről, az optimális felületi tapadásért.

 

Tévedés, ha azt gondoljuk, hogyha a grafika érintése száraz, akkor készen áll kontúrvágásra vagy laminálásra. Ugyanis amikor a tinta felső rétege már száraz, az alsó réteg még nem  biztos, hogy teljesen optimális a további munkára. A legjobb módszer, ha hagyjuk a grafikát száradni legalább 24 órán keresztül kontúrvágás vagy laminálás előtt. Ha a grafikát feltekert állapotban tároljuk, állítsuk fel a gurigát függőlegese,n legalább 24 órán keresztül, lazán tekerve, hogy a rétegek közti oldószer könnyen el tudjon párologni.

A szárító legalább 50°C fokra legyen állítva az optimális eredményért

Fontos: A kontúrvágás előtt az összes fűtőegység (elő- nyomtatás alatti és utáni) legyen kikapcsolva a nyomtatókon, hogy le tudjon hűlni szobahőmérsékletűre. A kontúrvágás közbeni melegítés a szélek feljövetelét okozhatja.

Szeretnél többet megtudni fóliáinkról? Akkor kattints ide!